fbpx
 • roepnaam:  Margriet
 • doopnamen: Grietje Trijntje, vernoemd naar mijn oma’s
 • achternaam: de Rijk 
 • geboortejaar: 1982
 • sterrenbeeld: ram 
 • danst door het leven 
 • opgegroeid met 4 broers
 • 3 kinderen, 1 dochter en 2 zoons
 • heeft in 2018 de levens van haar dochter en haar toenmalig partner gered
 • introvert & extravert 
 • schildert en tekent www.pabloandpabla.com

Waar kom ik vandaan? 

Ik was iemand die altijd maar door ging. Niemand wilde teleurstellen. Met een enorm talent overal de mogelijkheden te zien, altijd iets positiefs te zien in een moeilijke situatie. En met heel veel geduld anderen alle ruimte te geven. 

Geweldige kwaliteiten en een ENORME valkuil. 

Want zo bevond ik mij na een x aantal jaren in een situatie die helemaal niet meer gezond voor mij was. Waar was ik in dit geheel? Wat had ik nodig? Waar waren mijn grenzen? 

Op een dag bedacht ik mij: ‘Wat zou ik mijn kinderen zeggen als ik hen in een gelijksoortige situatie zou treffen?’

Ik zou mijn kinderen totaal iets anders wensen! En toen besefte ik ook echt: Mijn kinderen doen niet wat ik zeg of vraag, mijn kinderen doen wat ik doe. Voor mij de beste motivatie geweest om voor mijzelf te kiezen. Want het leven dat ik hen wens heb ik ze voor te leven. Ik kan ze vertellen dat ze nee mogen zeggen, het recht hebben voor zichzelf te kiezen, hun hart te mogen volgen en in een gelijkwaardige relatie te zijn. Maar als ik dat zelf al niet doe, wat vertellen mijn woorden dan? 

Waarom ik alle reden heb om om te vallen.

De laatste jaren van mijn leven kan ik niet anders dan omschrijven als onrustig, zwaar en heftig. Na een relatie van 15 jaar besloot ik  weg te gaan bij de vader van mijn 3 kinderen. Dit na al zware en onrustige jaren. Een scheiding met 3 nog jonge kinderen hakt er enorm in. Dat jaar kreeg mijn oudste ook nog de diagnose coeliakie, een auto-immuunziekte welke enorme nauwkeurigheid rondom eten verlangt.

Ik zocht een nieuwe balans en daarbij had ik ook een nieuwe partner aan mijn zijde die 2 kinderen heeft. Balans vinden met 7 waarvan 5 kinderen is altijd dynamisch. 

 In 2018 volgde de volgende levens-veranderde gebeurtenis. Mijn toenmalige vriend kreeg een hartstilstand… naast mij in bed. Ik werd er wakker van en ‘toevallig’ had ik een half jaar eerder voor het eerst leren reanimeren. En met deze kennis ben ik aan de slag gegaan. Even fast forward: ik redde zijn leven. Hij heeft het gehaald en hoe!! Wonderen bestaan! 

Eind 2018 was ik er helemaal klaar voor dat jaar af te sluiten. Een zwaar en traumatisch jaar. Met een frisse blik op 2019, maar wel met grote zorgen om mijn oudste, mijn dochter.

Iets klopte niet, het ging niet goed met haar. Niemand kon zijn vinger er op leggen. En vele zagen met mij verschillende symptomen. Maar ja, symptomen van wat? Door een uitspraak van mijn moeder, nadat mijn dochter een nacht bij mijn ouders had gelogeerd, vielen alle puzzelstukjes op de juiste plaats. Ik belde de huisarts en sprak mijn vermoeden uit: ‘ ik denk dat mij dochter diabetes heeft, ik kom nu langs voor een bloedglucose check’. Een half uur later zaten we bij de huisarts, ze bleek een bloedglucose te hebben van 34. 

Een uur later zaten we in het ziekenhuis en nog eens een klein uur later zette ik de eerste spuit met insuline in het been van mijn eigen dochter. Ik, die niet tegen naalden kan.

Ik heb studies gedaan, alles uit het boekje ervaren en in de praktijk geleerd.

In 2013 ben ik mij naast mijn danscarrière gaan ontwikkelen als coach. Hierin heb ik mij gespecialiseerd als lichaamsgericht coach en heb mij verdiept in ademhaling, voeding, non-verbale communicatie, stress/stressreductie en het lichaam als raadgever. 

Ik las en leerde veel over stress en tijdens deze hele zware jaren in mijn leven kon en mocht ik aan den lijve ondervinden hoe stress werkt. Acute traumatische stress, langdurige stress, gezondheidsstress, oververmoeidheid stress. Hoe een lichaam in overleven stand staat en daar bijna niet uit wil komen. 

Ik kon het soms exact analyseren door wat ik ooit uit de boeken had geleerd, zo veel zat ik in mijn hoofd, maar kennelijk bleef ik toch de connectie met mijn lichaam houden. Want ik voelde alle impact van de stress in mijn lijf. 

Het is mijn redding geweest. Ik wist wat  nodig was. En zo kon ik vanuit het boekje toepassen, maar vooral leerde ik aanpassen. Aanpassen aan mij. En ik leerde om uit te reiken, ik ben bij fijne coaches geweest die mij hielpen met mijn blinde vlekken. 

En daar waar weerstand was ging ik van de weerstand in de leerstand

Het moment dat je dit allemaal nodig hebt is je leven niet ideaal en ben je vaak beperkt in energie, focus en daadkracht. Maar vaak is de ‘oplossing’ geschreven vanuit een rustige en ideale situatie met de insteek ‘dat doe je gewoon’… maar nee, dat doe je niet even. Juist dan niet. 

Mijn eigen leven in eigen handen.

Ondanks dat ik veel heb ervaren en mij veel is overkomen heb ik echt het gevoel mijn eigen leven te leven. Ik kan zeggen dat ik een oprecht gelukkig mens ben en iedere dag iets moois zie en ervaar. Ik voel mij ook verantwoordelijk voor mijn eigen geluk en ik ben trots op hoe ik mijn leven leef. Geen slachtoffer positie, maar verantwoordelijkheid dragen voor mijn eigen beslissingen in moeilijke situaties en ten volle aanwezig zijn in het hier en nu.

Mijn kinderen zijn hierin mijn allergrootste inspiratie en motivatie geweest. 

No body lies, er is geen lichaam dat liegt.

 

Door studie en nog meer door de praktijk ben ik specialist geworden in het begeleiden van mensen met stress, vermoeidheid, gebrek aan focus, daadkracht, gebrek aan levenslust en levenspijn. Met altijd het lichaam als uitgangspunt. 

Mijn missie is om juist ambitieuze, zelfstandige en krachtige mensen verder te helpen. Zij die al jaren op wilskracht grote afstanden afleggen en stormen doorstaan, maar waar de veerkracht opraakt. En waar controle houden voorheen werd gezien als de oplossing wordt het nu onderdeel van het probleem.
Om ze terug in hun kracht te zetten, terug in hun lijf. Je weet wel, dat wat je 24/7 bij je hebt.

Waarom? Omdat we vaak alles al kunnen analyseren, we heel vaak al doorhebben waar het op het bewuste niveau ‘mis’ gaat. Maar dat lijf blijft maar aandacht vragen en je merkt van alles: 

 • dat je constant ‘aan’ staat
 • ’s ochtends steeds vaker vermoeid uit bed komt
 • toe bent aan helemaal niks
 • het gevoel dat je het allemaal alleen moet doen
 • een overvolle agenda, want nee zeggen lukt vaak niet
 • je bang bent om een ander teleur te stellen
 • je pijn in je lijf ervaart (pijnlijke nek, gespannen kaken, stijve rug, voor vrouwen (toenemende) klachten rond je menstruatie)
 • je bent opzoek naar dat stukje erkenning in alles wat je doet, je werk/onderneming, gezin en sociaal leven
 • jij hebt oog voor ieder ander, maar zien zij jou ook
 • er zit steeds minder rek in je veerkracht, tegenslagen (juist die kleine) lijken zwaarder aan te komen
 • Je bent prikkelbaar waardoor je sneller confrontaties hebt met hen die juist het dichtst bij jou staan

Het gaat er niet om dat je nooit meer kopje onder gaat. Het gaat er om dat je weer leert boven komen en doorademt.

Tijdens mijn coaching coach ik je niet hoe er nooit meer dingen tegen zitten. Ik coach je ook niet naar alleen maar 100% geluk. Ik leer je mee te gaan met de golven, ik leer je surfen, vallen en weer boven komen en op je board klimmen. Sterk en veerkrachtig.  Velen hebben al veel verschillende soorten coaching gedaan, trajecten bij psychologen en/of maatschappelijk werk. 

Dat je doorhebt dat iets niet lekker loopt is duidelijk. We merken dat  gedachten en gedrag impact hebben, maar hoe nu te veranderen? Wil soms nog (helemaal) niet lukken. En daarin nemen wij mee het lijf, de enige die altijd bij jou is. Dus als iemand je van advies kan voorzien ;). 

En als je mij echt zou kennen dan weet je dat ik:

 • het heerlijke vind als allereerste op een dag een stukje chocolade te eten, het liefst als ik nog in bed lig
 • ik zowel een nachtuil als een early bird ben, ik dit best lang in deze combinatie kan volhouden en dat ik dan na een tijdje echt even wat uurtjes slaap moet bijtanken
 • ik ontzettend chagrijnig word wanneer ik honger heb, zowel mijn kinderen als mijn vriend hebben dat direct door en hinten dan voorzichtig of ik iets wil eten 
 • ik mij ouder voel dan dat ik ben en tegelijkertijd vele malen jonger… door mijn levens ervaring kan ik soms niet bevatten dat ik nog maar 38 ben tegelijkertijd sta ik bijna dagelijks de handstand te doen en voel ik mij in veel opzichten jong en energiek 
 • ik niet lang kan winkelen 
 • ik hou van het strand
 • mensen mij vaak als extravert bestempelen, ik dit OOK ben, ik ben namelijk ook intravert

En nu jij!

Ik ben nieuwsgierig naar jouw verhaal. Wat heb jij doorgemaakt? Wat heb jij allemaal geprobeerd? Wat zijn je uitdagingen? Waar wordt je blij van? Waar loop je tegenaan? En wat houdt jou nog tegen? Wie weet heb jij het idee dat ik je ergens bij kan helpen. Laten we contact hebben en zien of we iets voor elkaar kunnen betekenen. 

Contact kan doormiddel van het invullen van onderstaand contactformulier. Ook kunnen we bellen of via Whatsapp als dat jouw voorkeur heeft. 

 • Ik heb veel ervaring in het begeleiden van mensen met stressklachten, burn out klachten, mantelzorgers, Hoogsensitief Personen (HSP), mensen met langdurige/chronische ziekte, ouders met een kind met een (chronische)ziekte/aandoening. Mijn ervaring heb ik op gedaan doordat ik al veel mensen heb mogen begeleiden en vanuit mijn persoonlijke ervaring. Ik bundel mijn kennis en ervaringen en hoop jou hiermee de tools te geven zodat jij in je kracht kan gaan staan. 

Contact

Margriet de Rijk
LoodZ Rijk Leven
E-mail: margriet@de-rijk.com
Telefoon: 06 10 62 28 51

Mijn e-mails belanden met enige regelmaat in de spamfilters, check voor de zekerheid ook daar of je een reactie hebt ontvangen van mij. En zet voor de zekerheid margriet@de-rijk.com in je contactenlijst.

Opleidingen:

 • Bachelor of Arts – Dance CODARTS University of Arts Rotterdam juni 2005
 • Holistic Life Coaching- Academie voor Holistisch Coachen maart 2015 (Een geaccrediteerde opleiding door de KTNO voor beroepsverenigingen BATC en VBAG.)  Onderdelen:  – Coachingsvaardigheden – Lichaamsgericht coachen – Leefstijl, Gedrag en Gezondheid – Adem- en Ontspan technieken – Body Drum Release 
 • HBO Voedingsdeskundige – Civas april 2016 (erkend diploma, erkend als deelopleiding door de BATC en als bijscholing door de VBAG, NVST en erkend door KTNO.)
 •  Yin Yoga docent in opleiding 

Workshops:

 • Emotioneel lichaamswerk voor mannen en vrouwen – Phoenix Opleidingen (juni 2016)

Certificaten:

 • Relax coaching
 • Voeding en Psyche
 • Access Bars ® (Access Consciousness) 
 • Access Energetisch Facelift™ (Access Consciousness) 
 • Indiase Hoofdmassage

Wat betekenen de afkortingen:

 • BATC: Belangen Associatie Therapeut en Consument  
 • KTNO: Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen 
 • VBAG: Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze  
 • NVST: Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten
 

Review van een deelneemster aan een traject bij Margriet

Toen ik de info op Linkedin las over het (Re) Connect traject las dacht ik ‘Dit gaat over mij’. Ik weet dat de relatie tussen mijn hoofd en mijn gevoel een ingewikkelde is en ook dat daar een enorme kracht ligt. 
 
Dus me ingeschreven waarna we al snel van start konden. Ik was vooral heel nieuwsgierig naar het traject, maar had geen idee wat ik precies kon verwachten. Wel wist ik dat het een kans was om opnieuw naar mezelf en mijn leven te kijken. Toen ik in kon loggen voor week 1 stond ik te popelen. Een ding was zeker.. Ik wilde dat er iets zou veranderen en dit was mijn kans!
 
Wat me in het bijzonder aansprak was dat ik op een heel andere manier getriggerd werd. Normaal gesproken zit ik vooral in mijn hoofd (en daar zijn veel trajecten ook op gericht..). Daar leefde ik en ik keek vanaf die hoogte door die twee gaten (ogen) naar buiten. Bang en moe, murw ook. Wat er precies aan de hand was wist ik niet, maar wat ik wel wist was dat het zo niet veel langer vol te houden was. Mijn werk en mijn gepieker daar over waren er dag in dag uit van vroeg tot laat net als de knoop in mijn maag.
 
De mix van filmpjes, tekst, speeches, werkvormen en nieuwe inzichten schepten ruimte. Ik kon op mijn eigen tempo en moment met mezelf aan de slag. Het traject hielp me om iedere dag tijd te maken voor mezelf. Even op zolder lezen, luisteren, kijken, schrijven en voelen. 
 
Ja, voelen. Want dankzij de oefeningen kreeg ik opnieuw contact met mijn lichaam en begon ik het weer te voelen. Het was mijn trouwe bondgenoot die ik vaak over het hoofd zag.. Ik zet het vaak vooral in als instrument om de doelen die mijn hoofd gesteld heeft te bereiken. Met emoties heb ik sowieso een wat complexe verhouding. Eerlijk gezegd weet ik vaak niet zo goed wat ik met nare gevoelens aan moet. Wegredeneren dus..  
 
Dat mijn mentale, emotionele en fysieke lichaam op een fantastische manier met elkaar samen kunnen werken ontdekte ik opnieuw. Tijdens de eerste live sessie gaf Margriet terug wat er uit mijn houding sprak. Het was confronterend, maar ook heel goed. Naast al die gebaande paden ontstonden nieuwe en veel aantrekkelijker routes. 
Zo sta ik vaak op een been en daarmee naast mezelf. Naast mijzelf zit ik dan tijdens moeilijke gesprekken vaak  commentaar te leveren vanaf de zijlijn. Eindeloze discussies in mijn hoofd. Ik leerde om opnieuw op mijn innerlijke kompas te vertrouwen en stevig op mijn  voeten te staan. 
 
Ik boorde mijn bronnen weer aan en besloot om minder te gaan werken zodat ik weer tijd heb om de creatieve en fysieke kant in mezelf de ruimte te geven. Ik durfde weer te dromen en dat leverde zoveel energie op. Ik ga vaker naar het strand om bij te tanken en zet mijn oren in om mijn hoofd te kalmeren. Ja, al die gedachten van mij blijken niet bestand tegen aandachtig luisteren. Tijdens mijn werk luister ik nu naar de oceaan ;)
 
Van de bodyscan waar je link, rechts, voor en achter aandacht geeft en vergelijkt schrok ik best wel. Het maakte heel tastbaar dat ik uit evenwicht was geraakt én gaf heel veel hoop omdat het omkeerbaar bleek te zijn. 
 
Hoe bijzonder om te merken dat je lichaam en geest zo veerkrachtig zijn en zo snel in staat zijn om te helen en weer samen te werken. Zo kreeg ik in de afgelopen weken weer wortels en leerde ik mezelf op een nieuwe manier kennen. Tegelijk ook heel vertrouwd. 
 
Ik woon nu niet meer alleen in mijn hoofd, maar ergens tussen mijn kin en navel ;) Dat is een veel fijnere plek. Dichter bij mijn voeten ook waarop ik stevig probeer te staan. Mijn adem vergezelt me overal en herinnert me er aan dat er meer ruimte is dan ik vaak denk. 
 
Voor mij was de combinatie van het mentale en emotionele (die vaak alle aandacht krijgen) met het fysieke de sleutel. Het zal de komende tijd wel met vallen op opstaan gaan, maar het geeft me veel vertrouwen te merken dat ik op mijn lichaam kan vertrouwen en dat mijn hoofd dat weet te waarderen. Zo ben ik veel meer in het moment en veel minder vaak in het verleden of de toekomst. 
 
Hier en nu is er rust en zoveel te beleven. 
 
Dank voor je wijze lessen Margriet!

maak kans op een gratis (online) inzicht sessie

Mijn missie is om juist ambitieuze, zelfstandige en krachtige mensen verder te helpen. Zij die al jaren op wilskracht grote afstanden afleggen en stormen doorstaan, maar waar de veerkracht opraakt. 

Waar controle houden voorheen werd gezien als de oplossing wordt het nu onderdeel van het probleem.

Om hen terug in hun kracht te zetten, terug in hun lijf. Je weet wel, dat wat je 24/7 bij je hebt.