Blog: Mama Margriet over e-nummer vrij opgroeien
Met telefoon in de hand stappen wij de supermarkt in. Wie zijn wij? Manlief, dochter van 2,5, zoon van 2 maanden en ikzelf. Zoonlief stapt natuurlijk nog niet, maar rolt gezellig mee. Vandaag begint en eindigt het alfabet met een E want: “Wij gaan E-nummer vrij!” En dat is inmiddels 4 maanden geleden.
Wat we in huis hadden was al onder de loep genomen. Het lijstje ‘Dat kopen we niet meer’ bleek langer dan ‘Dit kan dus best’.
En dan kookten wij niet of amper uit ‘pakjes’. Toch liggen in je eigen keukenkastjes de gemene E-tjes verborgen. Verstopt in verantwoord ogende verpakkingen.
Light voelde nog nooit zo zwaar. Na het intoetsen van alle e-nummers die nodig zijn om een product zo om te vormen dat het volgens de verpakking verantwoord zou zijn.
En als je denkt een product te hebben gevonden zonder E-nummers dan struikel je wel over de meest ingewikkelde namen.
Onze steun tijdens deze zoektocht is mijn telefoon met handige app. Deze verdeelt de E-nummers en namen onder in Rood, Oranje en Groen met vaak een hele lap aan uitleg.
Duidelijk toch!
Boodschappen doen heeft nog nooit zo lang geduurd als toen die eerste keer.
We waren een attractie op zich. Schuifelend door de paden, manlief vragend: “E621 ?” Antwoord: “Rood!! Mononatriumglutamaat!!” gevolgd door iets met: “Synthetisch, vaak gebruikt, neurotoxisch additief”.
Vaker nog riep ik de gevolgen er achteraan: “reuma, astma, eczeem, hyperactiviteit…” . Wat ooit een keuze was zijn nu echte no-go’s.
Koken met verse producten had al de voorkeur, maar sinds we ons nog meer zijn gaan verdiepen in weten wat we eten is het een must voor ons dagelijks voedsel.
Want dat is toch juist de bedoeling van ons voedsel? Dat het ons voedt op een goede manier?!
Tot ons gezin rekenden we al de slow-juicer voor een (bijna) dagelijks portie verse groenten- en fruitsap. Inmiddels is ook de broodbakmachine onderdeel geworden van ons gezin. En samen met dochterlief heb ik, zoals zij het noemt, een huisje, in elkaar gezet. Een huisje voor de planten wel te verstaan, onze eigen echte muurkas.
Wat betreft één ding zitten we zeker op één lijn met onze peuterpuber : Zelf doen voert hier in huis de boventoon.