fbpx

Een praktisch online programma voor jouw psoas...
But WHY??

Ze zeggen wel eens dat de psoas de spier van de ziel is. Wat we vast zetten in ons hoofd komt vaak ook vast te zitten in ons lijf.

En andersom.
In de baarmoeder lag de psoas tegen de neurale buis aan. Deze buis groeide uit tot je ruggenmerg.

De psoas werd de spier die de communicatie verzorgt tussen je onderbuikgevoelens, je enterische zenuwstelsel, en je hersenen.

Als je bewegingsapparaat niet soepel beweegt of je zelfs pijn ervaart heeft dat zijn weerslag op je emoties.

De psoas bestaat eigenlijk uit drie flinke spierbundels (iliacus-spier, psoas major en psoas minor) en deze verbinden je lendenwervels met je bovenbeenspieren. Hierdoor kun je je heupen buigen, je romp voorover buigen of je benen op trekken als je ligt.
Het is de grote motor achter lopen. Je trekt je been op met je psoas en laat ‘m vervolgens weer vallen. Ook hebben deze bundels een stabiliserende invloed op de wervelkolom.

De psoas is een soort van tegenwicht voor je buikspieren. Je hebt beide in getrainde toestand nodig om in balans te voelen. Zodat je een heelheid tussen buik en rug voelt.

Deze spier reageert sterk op stressvolle situaties en fungeert als opslagplaats voor emoties uit het verleden. Vaak zal je ervaren dat als bij een massage deze spiergroep aangeraakt wordt of tijdens een sessie er gewerkt wordt met deze spieren er emoties loskomen. Dat hou je allemaal daar vast, diep in je buik.

Wanneer de spier voor langere tijd gespannen is, bijvoorbeeld bij chronische stress, is het moeilijk om weer te ontspannen. Een gevoel van permanente onrust en alertheid is het gevolg, omdat het lichaam voortdurend het signaal krijgt dat er gevaar dreigt.

Maar ook fysiek kan het vervelende gevolgen hebben. Een samengetrokken psoas zorgt er voor dat de romp korter wordt. Dit heeft effect op de structuur van het skelet en vermindert de ruimte in het lichaam voor de organen.

Allerlei klachten als (lage) rugpijn, ischias, menstruatieproblemen, een verstoorde stoelgang, pijn in de heupen en knieën kunnen symptomen zijn van een te gespannen psoas.

Door de verbinding met het middenrif kan het leiden tot een hoge adem, benauwdheid en hyperventilatie. Wat ook weer tot onrust kan zorgen en angst kan voeden, van daaruit neemt de gedachte stroom weer toe, wat zorgt voor een nog oppervlakkige ademhaling waardoor het buik- en gebied niet de, als massage werkende, diepe buikademhaling heeft welke ook een bijdrage is aan het verminderen van de spanning in de psoas.

Het is dus erg belangrijk om deze spier soepel en ontspannen te houden. Ruimte creëren voor je psoas is essentieel om ook je emoties tot rust te brengen..

Dit kan door middel van verschillende oefeningen en het vergroten van je bewustzijn rondom de Psoas.

Hier gaan we mee aan de slag in het Psoas Release Programma!

 

 

Wat houdt het Psoas Release Programma in? 

7 weken lang ontvang je iedere week een set aan oefeningen met de daarbij passende kennis en tips.

Tijdens het Psoas Release Programma ga je aan de slag met verschillende oefeningen, zowel dynamische als statische oefeningen, met als doel de psoas te ontspannen, krachtiger te maken, te stretchen en te ontladen.

Input: Tekst, video’s, foto’s 

Volledig te plannen in eigen rooster of planning. 

Start: tweede helft december 2022

 

Nog vragen over het PSOAS RELEASE PROGRAMMA?

Stel ze gerust en vul onderstaand contactformulier in:

 

Margriet de Rijk
LoodZ Rijk Leven
E-mail: margriet@de-rijk.com
Telefoon: 06 10 62 28 51

CONTACT FORMULIER

Mijn e-mails belanden met enige regelmaat in de spamfilters, check voor de zekerheid ook daar of je een reactie hebt ontvangen van mij. En zet voor de zekerheid margriet@de-rijk.com in je contactenlijst.

Review van een deelneemster aan een traject bij Margriet

Toen ik de info op Linkedin las over het (Re) Connect traject las dacht ik ‘Dit gaat over mij’. Ik weet dat de relatie tussen mijn hoofd en mijn gevoel een ingewikkelde is en ook dat daar een enorme kracht ligt. 
 
Dus me ingeschreven waarna we al snel van start konden. Ik was vooral heel nieuwsgierig naar het traject, maar had geen idee wat ik precies kon verwachten. Wel wist ik dat het een kans was om opnieuw naar mezelf en mijn leven te kijken. Toen ik in kon loggen voor week 1 stond ik te popelen. Een ding was zeker.. Ik wilde dat er iets zou veranderen en dit was mijn kans!
 
Wat me in het bijzonder aansprak was dat ik op een heel andere manier getriggerd werd. Normaal gesproken zit ik vooral in mijn hoofd (en daar zijn veel trajecten ook op gericht..). Daar leefde ik en ik keek vanaf die hoogte door die twee gaten (ogen) naar buiten. Bang en moe, murw ook. Wat er precies aan de hand was wist ik niet, maar wat ik wel wist was dat het zo niet veel langer vol te houden was. Mijn werk en mijn gepieker daar over waren er dag in dag uit van vroeg tot laat net als de knoop in mijn maag.
 
De mix van filmpjes, tekst, speeches, werkvormen en nieuwe inzichten schepten ruimte. Ik kon op mijn eigen tempo en moment met mezelf aan de slag. Het traject hielp me om iedere dag tijd te maken voor mezelf. Even op zolder lezen, luisteren, kijken, schrijven en voelen. 
 
Ja, voelen. Want dankzij de oefeningen kreeg ik opnieuw contact met mijn lichaam en begon ik het weer te voelen. Het was mijn trouwe bondgenoot die ik vaak over het hoofd zag.. Ik zet het vaak vooral in als instrument om de doelen die mijn hoofd gesteld heeft te bereiken. Met emoties heb ik sowieso een wat complexe verhouding. Eerlijk gezegd weet ik vaak niet zo goed wat ik met nare gevoelens aan moet. Wegredeneren dus..  
 
Dat mijn mentale, emotionele en fysieke lichaam op een fantastische manier met elkaar samen kunnen werken ontdekte ik opnieuw. Tijdens de eerste live sessie gaf Margriet terug wat er uit mijn houding sprak. Het was confronterend, maar ook heel goed. Naast al die gebaande paden ontstonden nieuwe en veel aantrekkelijker routes. 
Zo sta ik vaak op een been en daarmee naast mezelf. Naast mijzelf zit ik dan tijdens moeilijke gesprekken vaak  commentaar te leveren vanaf de zijlijn. Eindeloze discussies in mijn hoofd. Ik leerde om opnieuw op mijn innerlijke kompas te vertrouwen en stevig op mijn  voeten te staan. 
 
Ik boorde mijn bronnen weer aan en besloot om minder te gaan werken zodat ik weer tijd heb om de creatieve en fysieke kant in mezelf de ruimte te geven. Ik durfde weer te dromen en dat leverde zoveel energie op. Ik ga vaker naar het strand om bij te tanken en zet mijn oren in om mijn hoofd te kalmeren. Ja, al die gedachten van mij blijken niet bestand tegen aandachtig luisteren. Tijdens mijn werk luister ik nu naar de oceaan ;)
 
Van de bodyscan waar je link, rechts, voor en achter aandacht geeft en vergelijkt schrok ik best wel. Het maakte heel tastbaar dat ik uit evenwicht was geraakt én gaf heel veel hoop omdat het omkeerbaar bleek te zijn. 
 
Hoe bijzonder om te merken dat je lichaam en geest zo veerkrachtig zijn en zo snel in staat zijn om te helen en weer samen te werken. Zo kreeg ik in de afgelopen weken weer wortels en leerde ik mezelf op een nieuwe manier kennen. Tegelijk ook heel vertrouwd. 
 
Ik woon nu niet meer alleen in mijn hoofd, maar ergens tussen mijn kin en navel ;) Dat is een veel fijnere plek. Dichter bij mijn voeten ook waarop ik stevig probeer te staan. Mijn adem vergezelt me overal en herinnert me er aan dat er meer ruimte is dan ik vaak denk. 
 
Voor mij was de combinatie van het mentale en emotionele (die vaak alle aandacht krijgen) met het fysieke de sleutel. Het zal de komende tijd wel met vallen op opstaan gaan, maar het geeft me veel vertrouwen te merken dat ik op mijn lichaam kan vertrouwen en dat mijn hoofd dat weet te waarderen. Zo ben ik veel meer in het moment en veel minder vaak in het verleden of de toekomst. 
 
Hier en nu is er rust en zoveel te beleven. 
 
Dank voor je wijze lessen Margriet!

maak kans op een gratis (online) inzicht sessie

Mijn missie is om juist ambitieuze, zelfstandige en krachtige mensen verder te helpen. Zij die al jaren op wilskracht grote afstanden afleggen en stormen doorstaan, maar waar de veerkracht opraakt. 

Waar controle houden voorheen werd gezien als de oplossing wordt het nu onderdeel van het probleem.

Om hen terug in hun kracht te zetten, terug in hun lijf. Je weet wel, dat wat je 24/7 bij je hebt.