Een reden voor mij om ook regelmatig te kijken naar voeding en eetgedrag.
No body lies, er is geen lichaam dat liegt en gedrag wat daar aan gekoppeld is kan soms ook al veel inzicht geven. Een enorme hang naar suiker, eetbuien, te moe zijn om te koken, een hang naar vet eten, noem maar op. Wat niet iedereen weet is dat ik ook gediplomeerd voedingsdeskundige ben, omdat ik werk met het lichaam als basis vind ik het voedingsstuk niet meer als een vanzelfsprekend onderdeel.
Net als ademen is het van levensbelang, maar het is ook iets waar we niet altijd even zorgvuldig mee omgaan. En dat kan voor een keer echt geen kwaad, als je basis stabiel en in balans is en je voldoende tot rust kan komen in de nacht.
Alleen als je lijf te lang ‘aan’ staat, je niet maximaal tot rust kan komen, je voldoende te piekeren hebt, je mantelzorger bent, jonge kinderen hebt, chronische pijn hebt en nog veel meer. Dan kan wat je eet belastend zijn voor je lijf en systeem en/of ook niet meer voldoende voedend.
Even terug naar de gelukshormonen. Gelukshormonen en neurotransmitters spelen een enorme rol bij stress, angst, vermoeidheid, burn-out en depressie. Als je last hebt van stress gaat de prioriteit in je lichaam naar de stressreactie en wordt de aanmaak van gelukshormonen ondermijnd. De afgelopen jaren bleek iedereen met stressklachten die getest werden in het centrum voor stressologie een tekort aan gelukshormonen te hebben.
Gelukshormonen hebben alles te maken met het oproepen van emoties zoals angst of blijdschap, ze bepalen in belangrijke mate hoe we ons voelen.
Geluk is niet alleen psychologie, het is ook biologie!
De vier belangrijkste gelukshormonen en neurotransmitters zijn dopamine, acetylcholine, gaba (gamma-aminoboterzuur) en serotonine. Het is goed om te weten dat je lichaam voor de aanmaak van gelukshormonen volledig afhankelijk is van de voeding die je tot je neemt, vooral eiwitten zijn belangrijk.
Als je maar weinig vlees, vette vis, gevogelte of noten en zaden binnenkrijgt, te weinig beweegt of te veel verbruikt door te veel van jezelf te vergen, hoge mate van stress, hoge werkdruk, een jong gezin, wonen in een grote stad, kan je je vanzelf angstig en gestrest gaan voelen omdat je voorraad gelukshormonen leegloopt. Dat komt omdat je zoveel verbruikt dat er tekorten ontstaan. En soms ben je al wat onvoordelig gestart, ben je ter wereld gekomen door middel van een keizersnede dan kan dit al impact hebben op jouw gelukshormonen in aanleg. Veel antibiotica gehad? Dan kan dit ook een effect hebben op jouw gelukshormonen.
En dan is het gewoon fijn als je lijf ook op (geluks)hormoonvlak weer terug in balans gebracht kan en mag worden. Maar wat moet je dan eten, want waar is dan een tekort aan én is meer eten van wat nodig is dan wel voldoende?
En dáár komt dan de toegepaste stressologie om de hoek kijken!
Door middel van een uitgebreide vragenlijst krijg ik inzichtelijk hoe het ervoor staat met jouw gelukshormonen. Aan de hand daarvan zal ik een persoonlijk advies uitschrijven en kan je aan de slag o.a. adaptogene kruiden en geconcentreerde voedingspreparaten. Afhankelijk van je leeftijd en het reduceren van de stressoren en/of hoe je hier mee omgaat kan je in een termijn van ongeveer 3 t/m 6 maanden jouw gelukshormonen terug in balans krijgen.
Aan de hand van de uitslag van jouw test ontvang je een persoonlijk en toegelicht advies voor wat jouw lijf zal gaan ondersteunen en sterken.
Wil jij hier nu meer over horen en heb jij nog vragen, neem gerust contact met mij op.