fbpx

Toegepaste stressologie

"Geluk is niet alleen psychologie, het is ook biologie! "

Jurgen Spelbos

Waarom deze sessies? Omdat ze zo ongelofelijk veel inzicht brengen, praktische oplossingen bieden, je begrip krijgt voor je lijf en het een grote bijdrage is aan herstel en balans. Daar waar veerkracht op is en er alleen nog maar word doorgegaan op wilskracht. 

Even wat achtergrond informatie: Neurotransmitters is hormonale stof die in een zenuwcel (neuron) wordt gemaakt. Het wordt gebruikt om de synaptische spleten te overbruggen en komt  op een receptor terecht

Als je het van buitenaf toedient,  doormiddel van de juiste voeding en supplementen krijg je een soortgelijk effect qua werking.

Neurotransmitters zorgen voor de communicatie van moleculen in je lichaam. Als die verstoord zijn werken lichaam en geest als geheel minder goed.

Bij ieder neurotransmitterprofiel, ook wel natuur genoemd, hoort een reeks aan kenmerken. Door herstellen van één of meerdere verzwakte neurotransmitter-profielen kan in de basis het heelwordingsproces worden versterkt!

Chronische stress heeft een grote impact op je neurotransmitters en dus ook op jouw gelukshormonen. Bij een sessie doen we een profielbepaling om inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van jouw neurobiochemische systeem.

Aan de hand van de uitkomt werk ik een advies voor jou uit welke we samen doornemen. Alleen al de terugkoppeling van de profiel bepaling levert mooie reacties op… tot nu toe herkent 100% zich in de terugkoppeling en ontstaat er inzicht en begrip voor eigen lijf.

Lees vooral door als je één van de volgende punten herkent:

 • nieuwsgierig 
 • jong gezin
 • mantelzorger 
 • chronische stress
 • prikkelgevoelig/prikkelbaar
 • buik/darm klachten
 • PMS
 
 • doorbroken nachten
 • vermoeid wakker worden
 • gesloopt aan het einde van de dag
 • gebrek aan daadkracht 
 • heel veel doen op wilskracht 
 • moeite met focus houden
 
 • snel afgeleid 
 • herstellende van een burn out 
 • bang voor een burn out 
 • alleenstaand ouder 
 • in scheiding 
 • zorg intensief kind(eren)

Hoe gelukkig zijn jouw hormonen?
 
Ja, je leest het goed… ik vraag jou hoe gelukkig jouw hormonen zijn.
En dan vraag ik heel specifiek naar jouw gelukshormonen! Hoe is het daarmee gesteld?
 
In mijn praktijk werk ik met intelligente, emotionele intelligente en fijngevoelige mensen. Naast veel lichaamswerk, doen we veel aan bewustzijns- en mindset werk. Alleen één ding viel mij op, in het bijzonder bij mensen die recent heftige stressvolle situaties hadden ervaren of mensen herstellende van bijvoorbeeld een burn-out of die chronische stress ervaren en/of slaapproblemen welke een interne of externe oorzaak kent (mantelzorgers).
Wilskracht is en blijft dan de stuwende kracht achter herstel en vooruitgang, maar uiteindelijk raakt wilskracht ook op als de basis “uitgeput” blijft. 
 
Het harde werken is aanwezig, het resultaat blijft achter en een sluimerende vermoeidheid gaat er pas uit na een hele lange tijd. De stressoren, dat wat ons stress oplevert, dat is enorm gereduceerde maar het fundament blijft soms raadselachtig kwetsbaar.
 
Een reden voor mij om ook regelmatig te kijken naar voeding en eetgedrag.
No body lies, er is geen lichaam dat liegt en gedrag wat daar aan gekoppeld is kan soms ook al veel inzicht geven. Een enorme hang naar suiker, eetbuien, te moe zijn om te koken, een hang naar vet eten, noem maar op. Wat niet iedereen weet is dat ik ook gediplomeerd voedingsdeskundige ben, omdat ik werk met het lichaam als basis vind ik het voedingsstuk niet meer als een vanzelfsprekend onderdeel.
 
Net als ademen is het van levensbelang, maar het is ook iets waar we niet altijd even zorgvuldig mee omgaan. En dat kan voor een keer echt geen kwaad, als je basis stabiel en in balans is en je voldoende tot rust kan komen in de nacht.
 
Alleen als je lijf te lang ‘aan’ staat, je niet maximaal tot rust kan komen, je voldoende te piekeren hebt, je mantelzorger bent, jonge kinderen hebt, chronische pijn hebt en nog veel meer. Dan kan wat je eet belastend zijn voor je lijf en systeem en/of ook niet meer voldoende voedend.
 
Even terug naar de gelukshormonen. Gelukshormonen en neurotransmitters spelen een enorme rol bij stress, angst, vermoeidheid, burn-out en depressie. Als je last hebt van stress gaat de prioriteit in je lichaam naar de stressreactie en wordt de aanmaak van gelukshormonen ondermijnd. De afgelopen jaren bleek iedereen met stressklachten die getest werden in het centrum voor stressologie een tekort aan gelukshormonen te hebben.
 
Gelukshormonen hebben alles te maken met het oproepen van emoties zoals angst of blijdschap, ze bepalen in belangrijke mate hoe we ons voelen.
 
Geluk is niet alleen psychologie, het is ook biologie!
 
De vier belangrijkste gelukshormonen en neurotransmitters zijn dopamine, acetylcholine, gaba (gamma-aminoboterzuur) en serotonine. Het is goed om te weten dat je lichaam voor de aanmaak van gelukshormonen volledig afhankelijk is van de voeding die je tot je neemt, vooral eiwitten zijn belangrijk.
 
Als je maar weinig vlees, vette vis, gevogelte of noten en zaden binnenkrijgt, te weinig beweegt of te veel verbruikt door te veel van jezelf te vergen, hoge mate van stress, hoge werkdruk, een jong gezin, wonen in een grote stad, kan je je vanzelf angstig en gestrest gaan voelen omdat je voorraad gelukshormonen leegloopt. Dat komt omdat je zoveel verbruikt dat er tekorten ontstaan. En soms ben je al wat onvoordelig gestart, ben je ter wereld gekomen door middel van een keizersnede dan kan dit al impact hebben op jouw gelukshormonen in aanleg. Veel antibiotica gehad? Dan kan dit ook een effect hebben op jouw gelukshormonen.
 
Maar er is hoop!
 
En dan is het gewoon fijn als je lijf ook op (geluks)hormoonvlak weer terug in balans gebracht kan en mag worden. Maar wat moet je dan eten, want waar is dan een tekort aan én is meer eten van wat nodig is dan wel voldoende?
 
En dáár komt dan de toegepaste stressologie om de hoek kijken!
 
Meten is weten.
 
Door middel van een uitgebreide vragenlijst krijg ik inzichtelijk hoe het ervoor staat met jouw gelukshormonen. Aan de hand daarvan zal ik een persoonlijk advies uitschrijven en kan je aan de slag o.a. adaptogene kruiden en geconcentreerde voedingspreparaten. Afhankelijk van je leeftijd en het reduceren van de stressoren en/of hoe je hier mee omgaat kan je in een termijn van ongeveer 3 t/m 6 maanden jouw gelukshormonen terug in balans krijgen. 
 
Aan de hand van de uitslag van jouw test ontvang je een persoonlijk en toegelicht advies voor wat jouw lijf zal gaan ondersteunen en sterken.
 
Wil jij hier nu meer over horen en heb jij nog vragen, neem gerust contact met mij op.
 
Bouwen aan je basis hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en ik help jou daar graag bij.
Na het aanmelden ontvang jij direct een e-mail met een link naar de test (als je deze niet binnen krijgt check dan ook even je spam filter). Wanneer jij jouw testuitslagen hebt gemaild zal ik deze verwerken en daarna plannen we een sessie in. Deze kunnen zowel in mijn praktijk als online plaats vinden.
 
Wie weet tot snel en heb je vragen, schroom vooral niet.Wil jij hier nu meer over horen en heb jij nog vragen, neem gerust contact met mij op. 

Contact

Margriet de Rijk
LoodZ Rijk Leven
E-mail: margriet@de-rijk.com
Telefoon: 06 10 62 28 51

Contact kan door middel van het invullen van onderstaand contactformulier. Geef je de voorkeur aan telefonische benadering? Vul dan ook hier jouw telefoonnummer in. 

Mijn e-mails belanden met enige regelmaat in de spamfilters, check voor de zekerheid ook daar of je een reactie hebt ontvangen van mij. En zet voor de zekerheid margriet@de-rijk.com in je contactenlijst.

Review van een deelneemster aan een traject bij Margriet

Toen ik de info op Linkedin las over het (Re) Connect traject las dacht ik ‘Dit gaat over mij’. Ik weet dat de relatie tussen mijn hoofd en mijn gevoel een ingewikkelde is en ook dat daar een enorme kracht ligt. 
 
Dus me ingeschreven waarna we al snel van start konden. Ik was vooral heel nieuwsgierig naar het traject, maar had geen idee wat ik precies kon verwachten. Wel wist ik dat het een kans was om opnieuw naar mezelf en mijn leven te kijken. Toen ik in kon loggen voor week 1 stond ik te popelen. Een ding was zeker.. Ik wilde dat er iets zou veranderen en dit was mijn kans!
 
Wat me in het bijzonder aansprak was dat ik op een heel andere manier getriggerd werd. Normaal gesproken zit ik vooral in mijn hoofd (en daar zijn veel trajecten ook op gericht..). Daar leefde ik en ik keek vanaf die hoogte door die twee gaten (ogen) naar buiten. Bang en moe, murw ook. Wat er precies aan de hand was wist ik niet, maar wat ik wel wist was dat het zo niet veel langer vol te houden was. Mijn werk en mijn gepieker daar over waren er dag in dag uit van vroeg tot laat net als de knoop in mijn maag.
 
De mix van filmpjes, tekst, speeches, werkvormen en nieuwe inzichten schepten ruimte. Ik kon op mijn eigen tempo en moment met mezelf aan de slag. Het traject hielp me om iedere dag tijd te maken voor mezelf. Even op zolder lezen, luisteren, kijken, schrijven en voelen. 
 
Ja, voelen. Want dankzij de oefeningen kreeg ik opnieuw contact met mijn lichaam en begon ik het weer te voelen. Het was mijn trouwe bondgenoot die ik vaak over het hoofd zag.. Ik zet het vaak vooral in als instrument om de doelen die mijn hoofd gesteld heeft te bereiken. Met emoties heb ik sowieso een wat complexe verhouding. Eerlijk gezegd weet ik vaak niet zo goed wat ik met nare gevoelens aan moet. Wegredeneren dus..  
 
Dat mijn mentale, emotionele en fysieke lichaam op een fantastische manier met elkaar samen kunnen werken ontdekte ik opnieuw. Tijdens de eerste live sessie gaf Margriet terug wat er uit mijn houding sprak. Het was confronterend, maar ook heel goed. Naast al die gebaande paden ontstonden nieuwe en veel aantrekkelijker routes. 
Zo sta ik vaak op een been en daarmee naast mezelf. Naast mijzelf zit ik dan tijdens moeilijke gesprekken vaak  commentaar te leveren vanaf de zijlijn. Eindeloze discussies in mijn hoofd. Ik leerde om opnieuw op mijn innerlijke kompas te vertrouwen en stevig op mijn  voeten te staan. 
 
Ik boorde mijn bronnen weer aan en besloot om minder te gaan werken zodat ik weer tijd heb om de creatieve en fysieke kant in mezelf de ruimte te geven. Ik durfde weer te dromen en dat leverde zoveel energie op. Ik ga vaker naar het strand om bij te tanken en zet mijn oren in om mijn hoofd te kalmeren. Ja, al die gedachten van mij blijken niet bestand tegen aandachtig luisteren. Tijdens mijn werk luister ik nu naar de oceaan ;)
 
Van de bodyscan waar je link, rechts, voor en achter aandacht geeft en vergelijkt schrok ik best wel. Het maakte heel tastbaar dat ik uit evenwicht was geraakt én gaf heel veel hoop omdat het omkeerbaar bleek te zijn. 
 
Hoe bijzonder om te merken dat je lichaam en geest zo veerkrachtig zijn en zo snel in staat zijn om te helen en weer samen te werken. Zo kreeg ik in de afgelopen weken weer wortels en leerde ik mezelf op een nieuwe manier kennen. Tegelijk ook heel vertrouwd. 
 
Ik woon nu niet meer alleen in mijn hoofd, maar ergens tussen mijn kin en navel ;) Dat is een veel fijnere plek. Dichter bij mijn voeten ook waarop ik stevig probeer te staan. Mijn adem vergezelt me overal en herinnert me er aan dat er meer ruimte is dan ik vaak denk. 
 
Voor mij was de combinatie van het mentale en emotionele (die vaak alle aandacht krijgen) met het fysieke de sleutel. Het zal de komende tijd wel met vallen op opstaan gaan, maar het geeft me veel vertrouwen te merken dat ik op mijn lichaam kan vertrouwen en dat mijn hoofd dat weet te waarderen. Zo ben ik veel meer in het moment en veel minder vaak in het verleden of de toekomst. 
 
Hier en nu is er rust en zoveel te beleven. 
 
Dank voor je wijze lessen Margriet!

maak kans op een gratis (online) inzicht sessie

Mijn missie is om juist ambitieuze, zelfstandige en krachtige mensen verder te helpen. Zij die al jaren op wilskracht grote afstanden afleggen en stormen doorstaan, maar waar de veerkracht opraakt. 

Waar controle houden voorheen werd gezien als de oplossing wordt het nu onderdeel van het probleem.

Om hen terug in hun kracht te zetten, terug in hun lijf. Je weet wel, dat wat je 24/7 bij je hebt.